Bachelor of Accountancy (Hons) - KUPTM KL

Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) adalah program siswazah di mana disiplin teras perakaunan diperkaya dengan pendidikan yang luas dalam pengurusan dan persekitaran perniagaan. Program ini ditawarkan kepada graduan dengan diploma dalam bidang perakaunan dan / atau bidang yang berkaitan, serta mereka yang mempunyai program STPM, matrikulasi dan sijil / asas yang diakreditasi oleh MQA.

Program ini mempunyai gabungan subjek praktikal, teori dan aplikasi yang diterokai dan dibangunkan selama tiga dan setengah tahun akademik. Ia direka untuk membangunkan pengetahuan dan pemahaman pelajar mengenai prinsip dan amalan utama dalam bidang perakaunan. Pelajar juga dikehendaki menjalani latihan industri dalam industri. Latihan ini adalah selama 14 minggu dalam semester 7.

Objektif latihan ini adalah untuk mendedahkan pelajar kepada persekitaran kerja sebenar dalam industri. Program ini bertujuan untuk menghasilkan graduan yang dijamin secara teknikal, yang telah memperoleh kepakaran pengurusan dan kemahiran intelektual untuk memulakan kerjaya yang bermanfaat dalam profesion berkaitan akauntan, atau untuk menjalankan kajian lanjut di peringkat profesional atau pasca siswazah.

Profesional perakaunan menawarkan individu pelbagai peluang dalam perniagaan. Graduan ditemui dalam pelbagai jawatan pengurusan sejak latar belakang perakaunan mereka menawarkan mobiliti ke atas dalam mana-mana persekitaran perniagaan. Seorang siswazah perakaunan boleh bekerja sebagai akauntan dan forensik akauntan, juruaudit, penasihat cukai, Ketua Pegawai Kewangan (CFO), pengawal kewangan, ejen IRS, akauntan kos dan pengurusan atau bahkan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

Seorang siswazah boleh berkhidmat sama ada dalam organisasi sektor awam atau swasta. Untuk memastikan peningkatan diri dan perkembangan masa depan yang cerah, seorang siswazah layak memohon sebagai akauntan yang diperakui dan menjadi ahli badan profesional perakaunan di Malaysia; Institut Akauntan Malaysia (MIA).

Bachelor of Accountancy (Hons)

Tempoh Pengajian :
3 Tahun

KUPTM Kuala Lumpur

AA201

Pelajar Tempatan - RM 51,695.00
Pelajar Antarabangsa - RM58,500.00

N/344/6/0379 (MQA/PA5368) 04/2020

Lulus Malaysian University English Test (MUET) dengan Band 2. / memperolehi skor sekurang-kurangnya 550 untuk Test of English as a Foreign Language (TOEFL) dan Band 5.5 untuk International Language Testing System (IELTS)

DAN

i. Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) atau setaraf dengan mendapat sekurang-kurangnya gred PNGK 2.50, serta mendapat kepujian dalam Matematik dan lulus Bahasa Inggeris di peringkat SPM;

ii. Lulus program Asasi / Matrikulasi dengan mendapat sekurang-kurangnya CGPA 2.50 dan kredit dalam Matematik serta lulus Bahasa Inggeris di peringkat SPM;

iii. Lulus Diploma Perakaunan (Tahap 4 KKM) atau Diploma Perakaunan dan Kewangan (Tahap 4 KKM) daripada KUPTM dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.50;

iv. Lulus Diploma Perakaunan atau bidang berkaitan (Tahap 4, KKM) dengan mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.50, serta mendapat kepujian dalam Matematik dan lulus Bahasa Inggeris di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM);

v. Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia.

TRIMESTER 1:

Commercial Law
Introduction To Economics
Fundamental Of Management
Personal GroAoming
Khidmat Masyarakat 2

TRIMESTER 2:

Introduction To Financial Reporting
Introduction To Costing And Management Accounting
Principles Of Marketing
Bahasa Kebangsaan A / Interpersonal Skills 2

TRIMESTER 3:

Financial Reporting 1
Accounting Infomation System
Effective Communication
Bahasa Melayu Komunikasi 2 / Tamadaun Islam Dan Tamadun Asia (TITAS)

TRIMESTER 4:

Practical Training

TRIMESTER 10:

Practical Training
Antara kerjaya yang boleh diceburi oleh graduan lepasan program ini:

Akauntan Bertauliah dan Forensik
Juruaudit
Penasihat Cukai
Ketua Pegawai Kewangan (CFO)
Pengawal Kewangan
Ejen IRS

Muat turun aplikasi KEDU2U Melalui Apps Store dan Google Play

© Hak Cipta Terpelihara 2019 Kolej Poly-Tech MARA.